Aberdeen Angus

Een overzicht van het Aberdeen Angus ras

Natuurlijk, authentiek, raszuiver en duurzaam

Fokkers en slagers roemen het ras om zijn karakter. Het zijn hele rustige dieren. Ook zijn ze ook heel makkelijk in gebruik. Ze zijn zeer zelfredzaam en kunnen eigenlijk jaarrond buiten verblijven. Daarbij lijken ze soms haast te groeien van de wind. Ze zijn niet kieskeurig op hun voedsel en groeien al van hooi en extensieve weiden.

ALGEMEEN

De Aberdeen Angus is een sterk natuurlijk ras dat zomer en winter buiten kan lopen. Het ras is uitermate geschikt voor het onderhoud van natuurgebieden. Ze gedijen in arme, onbemeste graslanden en behoeven geen bijvoeding met krachtvoer zoals maïs e.d.

FORMAAT

Een volwassen koe is ca. 500 kg een volwassen Angus stier rond de 800 kg.

VACHT

De meeste Angus-runderen zijn zwart, de Black Angus, al bestaan er ook rode runderen, de Red Angus.

WIST U DAT?

Een Aberdeen kalf binnen een half uur op eigen benen staat en kan het drinken bij de moeder.

Vooruitstrevende landheren 

Het Aberdeen Angus runderras is in het begin van de 19e eeuw ontstaan vanuit het hoornloze en overwegend zwarte vee van Noord-Oost Schotland, plaatselijk bekend als “doddies” en “hummlies”.

De oudste koefamilies zijn te herleiden tot het midden van de achttiende eeuw, maar het was veel later dat het stamboek (1862) en de Society (1879) in Groot-Brittannië werden opgericht . Oprichting van het ras was volledig te danken aan de inspanningen van drie zeer vooruitstrevende landheren en boeren uit die tijd .

Website Aberdeen Angus