Charolais

Overzicht van het Charolais ras

De Charolais is een van de grootste en oudste vleesrassen van de wereld.

De Charolais is een sober ras dat al snel genoegen neemt met het menu dat het wordt voorgeschoteld. Zelfs in het ruigste natuurgebied scharrelt het zijn kostje nog bij elkaar. Sterker, daar wordt het graag ingezet omdat de Charolais begroeiing in toom houdt waar andere rassen het laten afweten.

ALGEMEEN

Dat de Charolais ook nog een natuurlijk ras is, is niet het minst belangrijke raskenmerk. Dit houdt in dat, hoewel de Charolais bij geboorte grote kalveren zijn, zij op een natuurlijke wijze geboren kunnen worden. Keizersnedes worden uitsluitend op medische indicatie uitgevoerd.

FORMAAT

VACHT

WIST U DAT?

de Charolais heeft van alle rassen de hoogste groeisnelheid: de betere groeien een ons per uur!

Er zijn er maar weinig die het landschap rendabel kunnen beheren.

De geschiedenis van de Charolais gaat vele honderden jaren terug toen het werd ingezet als trek- en arbeidsdier. Later is men het ook vanwege de vleeskwaliteit gaan waarderen. Vanaf midden vorige eeuw wordt het alleen nog gefokt voor de vleesproductie. De Charolais is een gezond ras. Omdat het zo’n oud ras is dat niet extreem is doorgefokt beschikt het nog over veel van de weerstand die het vroeger nodig had om zonder dierenarts en antibiotica te kunnen overleven. Hoewel geen enkel veeras immuun is voor de moderne rundveeziekten is de Charolais daar opvallend minder gevoelig voor.

Website Charelois