Piemontese

Overzicht van het Piemontese ras

Piemontese zijn mooie, grote en chique dieren

Het Piemontese rund levert een superieure vleeskwaliteit. Door de fijne vleesdraad is het vlees erg mals. De dieren groeien lang door, zonder te vervetten. De groei bestaat dus vooral uit de aanleg van spieren. Als gevolg van het lage vetpercentage is het cholesterolgehalte zeer laag.

ALGEMEEN

Wij zijn trots op de Piemontese veestapel in ons land. De fijne huid, het fijne en droge beenwerk, het rustige karakter en de makkelijke geboortes zijn kenmerkend.

FORMAAT

Koe 30 maanden: 430 kg
Koe 6 jaar en ouder:500 kg
Stier 2 jaar: 650 kg
Stier 4 jaar en ouder: 850 kg

VACHT

Bij geboorte bruin, na 3 a 4 maanden wordt de kleur van het haarkleed grijswit. Zwart zijn: oogharen, staartkwasten, alsmede klauwen en punten van de horens. Fijne, dunne huid.

WIST U DAT?

In Italië is 42% van de dieren ouder dan 9 jaar.

Superieure vleeskwaliteit

Het Piemontese ras is een van oorsprong Italiaans vleesras. Buiten het moederland Italië heeft het ras in vele landen – zowel in Europa als daarbuiten – een vaste plaats als vleesras veroverd. Zo ook in Nederland.

Door de fijne vleesdraad is het vlees erg mals. De dieren groeien lang door, zonder te vervetten. De groei bestaat dus vooral uit de aanleg van spieren. Als gevolg van het lage vetpercentage is het cholesterolgehalte zeer laag. Door het fijne skelet is het beenpercentage ook laag, wat leidt tot een hoog slachtrendement. De kwaliteit van het vlees wordt door zowel slagers als consumenten erg gewaardeerd.

Het NPS is er voor u, als lid van het stamboek, als fokker, als mester, of als liefhebber van dit ras. Als stamboek streven wij ernaar om de juiste raseigenschappen van het Piemontese rund te behouden en zoveel mogelijk te bewaken. Wij organiseren diverse evenementen, keuringen en bijeenkomsten en bieden diverse diensten aan onze leden aan. Een van deze diensten betreft het importeren van sperma van de Italiaanse geteste Piemontese stieren.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons secretariaat.

Website Piemontese