Verbeterd Roodbont

Overzicht van het Verbeterd Roodbont vleesras

Zeer luxe vleesras

Het Verbeterd Roodbont ras is een zeer luxe vleesras dat een goede verdeling van bespiering en dikbiltype bezit. Het dier heeft correcte belijningen en heeft zeer goede gebruikseigenschappen. 

ALGEMEEN

De kop is mooi van vorm, het voorhoofd is kort en breed en het heeft een brede neus. Het dier heeft een ruime voorhand met goede bespiering in de borst.

FORMAAT

Een volwassen koe weegt circa 900 kg en een volwassen stier 1200 kg.

VACHT

De vacht is roodbont. De huid moet zeker soepel zijn en vooral niet dik.

WIST U DAT?

Er is een boek gemaakt over het Verbeterd Roodbont vleesras. Het fotoboek schetst het ontstaan en de geschiedenis van het ras sinds 1937. Onder andere alle ki-stieren van het eerste uur tot op heden staan er in vermeld. Het belangrijkste onderdeel van het boek vormt evenwel de bloedlijnenposter. Deze poster bevat de 25 voornaamste bloedlijnen uit het ras. Het boek telt 137 pagina’s en zo’n 280 foto’s.

Nederlands ras

Het verbeterd roodbont vleesveeras is een Nederlands rundveeras. Het is het enige vleestypische rundveeras dat haar oorsprong vindt in Nederland. De oorsprong van dit ras is het traditionele dubbeldoel ras Maas-Rijn-IJssel (MRIJ). Vanuit dit ras is er gefokt op dieren met extra bespiering en zo ontstond een nieuwe ras. Sinds 1 maart 1988 heeft dit ras een eigen stamboek, het ‘Stamboek Verbeterd Roodbont’.

Website Verbeterd Roodbont