Limousin

Overzicht van het Limousin ras

Het rustieke Limousin ras

De Limousin is een oeroud ras dat stamt uit het westelijk deel van het Franse Massif Central, de streek rond de stad Limoges. Aan die streek dankt het ras ook zijn naam. Van oorsprong is de Limousin een trekdier dat werd geselecteerd op goede werkeigenschappen.

ALGEMEEN

Limousinrunderen worden vrijwel altijd gehouden als zoogkoeien om (natuur)graslanden te onderhouden. Zoogkoeien wil zeggen dat de kalveren bij de moeders zogen. Naast het beheer van het landschap zorgen ze daarmee ook nog voor een prachtig plaatje.

FORMAAT

Een Limousin stier weegt 1000 tot 1200 kg. Een Limousin koe 600 tot 800 kg.

VACHT

Het Limousin ras is levendig rood-bruin en heeft lichtere kringen rond ogen en snuit

WIST U DAT?

Het duurste vleesveerund dat voor een recordbedrag van €200.000 in Carlisle, Engeland is geveild, is een Limousin stier en komt uit de stal van een Nederlandse Limousinhouder.

Het Limousin ras is een vroegrijp, sterk en vruchtbaar ras

De Limousin is een zelfredzaam ras om te houden en produceert bovendien een vleeskarkas van hoge kwaliteit. Als gevolg van de diversiteit van het Limousin ras is de Limousin zowel geschikt om natuurgronden te begrazen alsook luxueuze vleeskarlassen te produceren binnen de vleesvee mesterij. Ook leent het zelfredzame Limousin ras zich uitstekend voor hobby rundveehouders. Vandaar dat de Limousin een zeer gewild ras is onder vleesveehouders in Nederland en daarbuiten.

Website Limousin VerenigingWebsite Limousin Stamboek