Blonde D’Aquitaine

Overzicht van het Blonde D’Aquitaine ras

“Wij zijn trots op de Blonde d’Aquitaine-runderen.”

Sinds 1962 bestaat het Stamboek Blonde d’Aquitaine. Het ras wordt officieel erkend als ras van nationaal belang voor de productie van slachtvee. Het Nederlandse Blonde d’Aquitaine Stamboek is opgericht in 1982.

ALGEMEEN

Het zijn mooie, grote en elegante dieren, met een goede bespiering. De fijne huid en horens zijn kenmerken van een zeer goede vleeskwaliteit, die perfect aansluit bij de vraag van kwaliteitsslagerijen in ons land.

FORMAAT

Het gewicht van een volwassen stier varieert tussen 1.100 en 1.300 kg. 
Het gemiddeld gewicht van een volwassen koe bedraagt 1000 tot 1100 kg.

VACHT

Tarwekleuring, variërend van licht naar donker. Vaak geappeld. Lichtere kleuren rong ogen en muil, binnenkant dijen en buik

WIST U DAT?

De uitstraling van het dier is een ander veelgenoemd kenmerk van ‘de Blonde’.  De vaak grote, lange en elegante dieren, maken de Blonde d’Aquitaine tot een prachtige verschijning, zowel voor kenners als buitenstaanders.

Gemakkelijke geboorten en sterke dieren

Vele veehouders in Nederland hebben reeds ervaring met dit bijzondere vleesras. Met de Blonde d’Aquitaine dieren fokken is een belevenis; er naar toe fokken kan, maar is een lange weg. Hoe men het ook aanpakt, het bezig zijn met de Blondes is in alle opzichten een boeiende en tevens renderende eerste of tweede tak. En als we er eenmaal de smaak van te pakken hebben, raken we er nooit over uitgepraat.

De groeisnelheid en de hoge eindgewichten van de dieren, in combinatie met de makkelijke geboortes, zorgen ervoor dat het Blonde d’Aquitaine rund het best renderende vleesras in Nederland is. Blondes zijn vruchtbare moederdieren, van rond de duizend kilo, die probleemloos 12 tot 15 jaar oud kunnen worden. Zij geven langgerekte kalveren, die op natuurlijke wijze geboren worden.

Website Blonde D’Aquitaine